15 februar, 2023

5 gode råd til at forebygge parodontitis

Parodontitis kaldes også de tandløses sygdom og er en folkesygdom i Danmark, som rammer en større del af den danske befolkning.

Sygdommen kommer som følge af ubehandlet tandkødsbetændelse og har fået sit navn, fordi tænderne i værste tilfælde kan falde ud, hvis den ikke bliver behandlet.

Hos Tandlægerne i Skibby er vi eksperter i at behandle paradontitis, men faktisk vil vi hellere have, at sygdommen slet ikke rammer dig. Derfor har vi fundet 5 gode råd til forebyggelse af paradontitis, som du kan læse mere om her i blogindlægget.

1) Børst dine tænder grundigt og udskift jævnligt din tandbørste

Grundig tandbørstning er alfa og omega, når det kommer til at passe på dine tænder. Det er også den mest effektive måde at forebygge parodontitis på.

Hvis du børster tænderne i mindst to minutter to gange om dagen, er du med til at forebygge sygdommen. Det er især vigtigt at børste dine tænder grundigt om aftenen, så bakterier og plak ikke får gode arbejdsbetingelser i løbet af natten.

Hvad færre måske tænker over er, at din tandbørste skal være af god kvalitet og ikke nedslidt. Det gælder både elektroniske og manuelle tandbørster.

2) Spis sundt og varieret – og undgå for meget sukker

Sukker er en stor synder, når det kommer til skader på tænderne, som kan øge risikoen for parodontitis. Hvis du spiser sundt og varieret og undgår for meget slik, sodavand og juice, kan du forebygge både huller i tænderne og parodontitis.

Sukker er med til at skabe syre, der kan beskadige tænderne, som kan danne både huller og betændelse.

Der er ikke direkte sammenhæng mellem et højt sukkerindtag og parodontitis, men du formindsker stadig risikoen ved at tænke over, hvad du spiser og drikker.

3) Få regelmæssige tandeftersyn

Mange prioriterer ikke at gå til tandlægen og kan have “gode” grunde til ikke at gøre det. Måske føler du, at dine tænder har det fint. Måske synes du, det er for dyrt. Det kan også være, at du lider af tandlægeskræk i et større eller mindre omfang.

Derfor kan det være forståeligt, at du fravælger tandlægebesøget, men hvis du vil holde parodontitis og andre tandskader og -sygdomme på afstand, er det vigtigt at få regelmæssige tandeftersyn. Har du ingen tandsygdomme, vil en gang om året være tilstrækkeligt.

I det lange løb vil det også være en økonomisk gevinst for dig, da du kan forebygge behandlinger, der vil koste mange penge.

4) Undgå rygning

Rygning øger chancen for at udvikle parodontitis, og en behandling vil ligeledes have nedsat effekt for rygere. Derfor er der, udover de helbredsmæssige årsager, her endnu en god grund til at stoppe med at ryge.

Tandlægerne i Skibby har tandlægere og tandplejere, der altid møder dig, hvor du er uanset din livsstil. Kom derfor endelig forbi til et tandeftersyn, så vi kan lægge en plan for at holde dine tænder sunde.

Bestil tid her

5) Brug tandtråd og tandpasta med fluor

Det er bevist, at tandpasta med fluorid styrker dine tænder og beskytter mod huller i tænderne.

Fluor optages i tænderne og bliver en del af tandemaljen, som gør tænderne stærkere mod syre. Derfor er det vigtigt at bruge tandpasta med fluor.

Ved at bruge tandtråd og andre hjælpemidler kan du fjerne bakterier og madrester fra steder, hvor tandbørsten ikke kan nå. Det giver også en bedre ånde.

Vi er din tandlæge i Skibby

Parodontitis kan være svært at opdage, men starter med tandkødsbetændelse. Du kan holde øje med symptomer som blødende tandkød, overfølsomme tænder og dårlig ånde.

Mistænker du, at du kan have parodontitis eller andre tandskader, står vi altid klar til at hjælpe dig.

Vi, Tandlægerne i Skibby, behandler dig altid med stor faglighed og i trygge rammer.

Vores tilgang afhænger af skadernes omfang, men ofte består vores behandling af parodontitis af rensning af tandkødslommerne og tændernes rodoverflade.

Har du brug for at komme forbi til et tandtjek?

Kontakt os endelig. Så finder vi en tid til dig i kalenderen.

Kontakt os

Ofte stillede spørgsmål om parodontitis

Hvad er parodontitis?
Parodontitis er en tandsygdom, hvor tænderne løsner sig og i værste tilfælde falder ud. Sygdommen starter som tandkødsbetændelse.

Hvad er symptomerne på parodontitis?
Blødende tandkød og følsomme tænder kan være symptomer på tandkødsbetændelse, der kan videreudvikle sig til parodontitis.

Hvordan kan jeg forebygge parodontitis?
Hvis du sørger for at børste dine tænder grundigt to gange om dagen, går regelmæssigt til tandlægen og stopper med at ryge, er du med til at forebygge parodontitis. Lider du af diabetes, er det vigtigt, at du kommer ofte til tandeftersyn, da diabetespatienter ofte får parodontitis.